sponsor de sealions, koop online via sponsorkliks

sponsor de sealions, koop online via sponsorkliks
sponsor de sealions, koop online via sponsorkliks

zondag 31 mei 2009

prijs en triatlon

Na een kort maar krachtig slaapje hebben de orcas een gezellige dag gemaakt. De prijs uitreiking van het roeien sprint bevestigde het resultaat van gisteren: eerste prijs.
De orca leiding heeft alles gegeven in het onderdeel wrikken sprint voor veteranen. We zijn daarbij tegen de kanonnen van de andere verenigingen kansloos maar met trots ten onder gegaan. Vervolgens hebben de orcas de show gestolen door namens de Sealions aan de triatlon mee te doen. Hier is de strategische planning gaande.IMG_0547.jpg Een serieuze zaak. De start is al lang geweest. Ze hebben hier al een heel eind gerend. Na het rennen is het wrikken waarvoor we even onze wrikbeesten hebben geleend. De orcas kunnen echt nog niet wrikken. (bedankt Mike, Stefan) Hier komen ze net aan en Roderick zit al klaar om de sprint naar de finish in te gaan zetten.IMG_0548.jpg IMG_0549.jpgIMG_0550.jpgDuidelijk mag zijn dat ze in de categorie orcas glansrijk hebben gewonnen.
Morgen doen onze kanjers mee aan de lange afstand roeien. Dat belooft weer wat .... Aangepast met marsedit.

zaterdag 30 mei 2009

roeiwedstrijd

De orcas en de dolfijnen zijn ook op het kamp aangekomen. De orcas zijn begonnen met het opbouwen van hun eigen tenten.IMG_0504.jpgIMG_0505.jpgIMG_0506.jpgIMG_0507.jpgIMG_0508.jpgIMG_0509.jpgIMG_0510.jpgIMG_0511.jpgIMG_0512.jpgIMG_0513.jpgIMG_0514.jpgIMG_0515.jpgIMG_0516.jpgEn natuurlijk lukt het allemaal en kunnen we even overleggen.IMG_0517.jpg Na de openings ceremonie gaat het verder.IMG_0526.jpgIMG_0528.jpg
Vandaag was een leuke spel middag. Daar buiten is ook heerlijk op het strand gespeeld.IMG_0535.jpg Vanavond is het de roeiwedstrijd avond. De dolfijnen hebben hun race dik gewonnen. De orcas hebben ook een sterk team samen gesteld. De wind neemt steeds meer toe. Dat maakt het allemaal niet makkelijker maar wel heel spannend. De uitslag was een verpletterendeIMG_0540.jpg overwinning door de Sealions ! (Jeene bedankt!)IMG_0543.jpg
Ook de orca leiding doet later op de avond mee aan een race. Of we die uitslag ooit zullen vertellen .... (vechtend als tijgers tweede geworden (van de twee))

vrijdag 29 mei 2009

vandaag gaat het beginnen, PIKA 2009

Vandaag gaan we het kamp opbouwen. Inmiddels is het kamp boekje ook af. Dat is een heel uitgebreid programma. Het weer ziet er geweldig uit, meestal regelt de scouting dat wel goed ...


Er gaan veel spullen mee.IMG_0496.jpg


Ondertussen hebben we de meeste tenten geplaatst. We staan helemaal achteraan op het veld, net niet in het water. De slaap tenten staan wat hoger dan de kook en eet tenten, die staan vrijwel direct aan het water.IMG_0499.jpg De witte en groene tenten die je ziet zijn allemaal van ons.


IMG_0501.jpg Na een dag stevig aanpoten is een hapje eten heel welkom.



Wij hebben er zin in. Tot morgen !

zondag 24 mei 2009

schootsteek

Maar al te vaak willen we even twee lijnen aan elkaar knopen. Dat gaat als de lijnen even dik zijn prima met een platte knoop. Als ze echter van ongelijke dikten of materialen zijn gemaakt dan is de schootsteek een betere keuze. Hiermee kan je zelfs een lijn aan een ijzerdraad knopen, Zorg er voor dat het stuk dat het moeilijkste te buigen is gebruikt om de lus in te maken. Het andere stuk daar kan je dan de knoop mee maken.


Weer een hele handige knoop die iedereen op het water zou moeten kennen.

zaterdag 23 mei 2009

Mooi weertje om te roeien

We gingen vandaag het water op. Eerst gingen we touwtje trekken met de boten. IMG_0482.jpgDan maak je een touw tussen de twee boten en dan moet je zo hard als je kan roeien. Daarna wouden we naar een stuk water. Maar er was tegenslag. IMG_0484.jpgEerst kwamen we met de mast in een boom vast te zitten en daarna met de riemen. Daarom gingen we wrikken.IMG_0486.jpg Een mooi moment om het te leren, of toch niet. We kwamen op een smal stuk met allemaal struiken die over het water hingen. De gene die voorop zat (ik dus) kreeg heel veel struiken tegen zich aan.IMG_0487.jpg Uit eindelijk werd het water te ondiep en moesten we terug. IMG_0490.jpgToen gingen we ergens aanleggen en gingen oefenen om een reddingsvest naar een drenkeling te gooien. Ik hat een keer raak. Toen gingen we terug. Uiteindelijk gingen we de spullen uit de boot opruimen. En de opkomst was afgelopen.


Bart.

donderdag 21 mei 2009

geheime wrik training voor de sprint met PIKA

Vanmorgen hebben we - de orcaleiding - met de stam getraind op het onderdeel wrikken sprint wat met PIKA zal worden gehouden. IMG_0470.jpgDit ging gepaard met bovenmenselijke krachten waar niet alle wrik riemen tegen bestand bleken te zijn.IMG_0466.jpg Gelukkig kunnen we ook met een halve riem nog prima wrikken, alleen niet meer zo heel snel. IMG_0472.jpgWe hebben onze strategie bepaald maar wat die zal zijn, dat houden we natuurlijk net als de training zelf geheim. Een klein tipje kunnen we de sluier wel oplichten, we volgende de taktiek van de 2 H's....


Zie hier de gesneuvelde wrik riem.IMG_0474.jpg Wel jammer maarja, welk materiaal is wel opgewassen tegen deze super natuurlijke krachten ...

zondag 17 mei 2009

ons eerste zeil tripje dit seizoen

Gisteren was het echt super leuk. We zijn wezen zeilen. Voor de meesten was het de eerste keer en voor sommige de 2de. De 157 heeft zelfs voor de lol water geschept.IMG_0440.jpg Eerst gingen we naar de gravenbol toe varen om daar lekker te gaan zeilen. IMG_0453.jpgDaarna zijn we terug gegaan naar het clubhuis. Het meeste hebben we gezeild en het laatste stukje heeft Melvin(Niels) ons terug gesleept. IMG_0443.jpgDaar hebben we nog lekker wat gedronken en toen was de opkomst alweer over.


Didier.

opschieten

Opschieten is een ander woord voor het ordelijk bundelen van de touwen lijnen. Op een boot hebben lijnen en geen touwen ... Bij het zeilen is het netjes opruimen van de lijnen nog meer van belang omdat anders de hele handel in de knoop komt te zitten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het zou er voor kunnen zorgen dat als het echt snel zou moeten we de boot niet snel kunnen aftuigen vanwege de knopen. Meestal gebruiken we deze manier, samenbinden met over-de-kop-lus. Aan boord gebruiken we die voor de vallen en schoten maar ook voor de anker lijn en eventueele sleep lijnen.


Dit is echter ook een hele fraaie manier om een lijn goed mee weg te kunnen hangen, de peerknooptros.


Gelukkig zijn we met de orcas meestal aan het roeien zodat we ons eigenlijk alleen maar zorgen hoeven te maken over de anker lijn. Zoals je hier kunt zien wordt het wel eens vergeten.opschieten.jpg


Trouwens, als de ankerlijn nat is geworden dan moet die na afloop, net zoals de andere lijnen, worden uitgehangen zodat die weer kan drogen. Op die manier gaan de spullen langer mee.

zondag 10 mei 2009

anker vast maken met de paalsteek

Bij het vaarklaar maken van de boot hoort ook het vast maken van het anker aan het hijsoog dat aan bakboord in de vlet te vinden is. Hiervoor gebruiken we de paalsteek, door water sporters ook wel de koning der knopen genoemd. Hier vind je een aantal knopen die er op lijken, wij gebruiken meestal de gewone paalsteek. We halen dan de lijn eerst door het hijsoog en maken dan het oogje. Meestal maken we hier een verhaaltje van.


Het oogje noemen we dan een vijvertje waar een visje uit springt. Het korte stuk van de lijn is het visje. Dat visje gaat dan om de boom heen en duikt snel weer de vijver in. Het lange stuk van de lijn, dat naar het anker toe gaat is in dit stukje de boom.


Het belangrijkste is dat deze knoop er eentje is die niet verschuift en makkelijk weer los te maken is.


In dit filmpje kan je nog een andere manier voor het maken van de paalsteek zien.

zaterdag 9 mei 2009

de dag voor moederdag

We zijn vandaag met de Orca's voor het eerst naar de overkant van het water geroeit. We begonnen met alle spullen die we nodig hadden naar de boten te slepen. Dat deden we in groepen. Toen we klaar waren voor vertrek kreeg ik per ongeluk een riem tegen mijn hoofd. Mijn hoofd werd snel gekoelt. De rest maakten nog het een en ander klaar.IMG_0410.JPG
Toen ik weer terug kwam vertrokken we. Het roeien ging erg goed. De leiding zei dat wij het beter deden dan toen de vooriggen Orca's voor het eerst roeiden. Toen we aan de overkant waren kregen we eerst wat te drinken. Daar deden we nog een spelletje.
IMG_0423.JPG Daarna zag de leiding dat het al half 3 was,dus vertrokken we snel. Terug gekomen vertrokken we snel. Op de 52 roeiden Renee en Vincent en de kinderen gaven het voordek een schoonmaakbeurt. Weer terug op aan de oever waren de rollen een beetje oneerlijk verdeelt. Want een aantal kinderen gingen na een keer lopen al luieren Ik schrijf geen namen. We kregen nog wat drinken.


Einde opkomst.




Marlolein

dinsdag 5 mei 2009

Troepen en indeling

troepen


Handleiding boot indeling

ontwerp indeling lelievlet.jpg

bruin: Roei en Wrik riemen: - roeiriemen liggen met blad naar het voordek

- wrikriem ligt met blad naar het achterdek

grijs: Anker: de plaats is aan de bakboordzijde van de zwaardkast vastmaken aan het hijsoog

oranje: Persoonlijke spullen: deze staan aan de stuurboordzijde van de zwaardkast.

groen: Bakskist: Staat aan de bakboordzijde tegen de zwaardkast aan. (Bakskist = bakboord)

blauw: Puts: staat naast de bakskist aan de bakboordzijde.

Wat heb je nodig om te roeien?


6 roei riemen
1 wrikriem
Puts
Bakskist inhoud: - 6 dollen
- 1 ehbo doos
- 1 hoosblik

- 1 schoonmaakdoekje

- 1 toeter



Hoe begin je met inrichten van je boot?


start met het leeg hozen van de boot haal dan 1 vlonder langs de zwaardkast weg.
maak daarna met een doekje de: doften, voordek en achterdek schoon
leg daarna alle dingen aan boord op de juiste plek die je nodig hebt om te kunnen varen.
stop daarna de 6 dollen in de dolpotten en laat ze daarna uit de dolpot hangen i.v.m veiligheid!
zet daarna alle roeiers op hun plek
wijs een haak-voor aan om af te duwen.
vervolg dan met het commando`s geven tot dat je over kunt op slagroeien.


Indeling troepen

























troep12
boot15721
oudsteDidierRoy
GerardBart
KimberlyJente
MarkJoƫlle
SilvanaMarjolein
MiquelRoderick
leidingRonaldGert

vrijdag 1 mei 2009

koninginnedag boven, om en bij het kasteel

Al een aantal jaar zijn we met de scouting present bij vele aktiviteiten zo ook bij koninginnedag waarbij we kinderen laten varen met kanos in de kasteel vijver en abseilen vanuit de donjon. Dat kleine luikje helemaal boven, daar vandaan gaat het gebeuren.IMG_0347.JPG Dat is best hoog. Vandaar dat we op alle mogelijke manieren de veiligheid zeker stellen.IMG_0349.JPG Aan een reddings vest hebben we nu niet zo veel maar een goed gezekerde daal lijn deste meer.IMG_0358.JPG Vanaf het dak hebben we een prachtig uitzicht, over de stadUizicht over de stad, de vijver de vijver waar de kanos al klaar liggen. En kijk, zo ziet het landings punt er van boven af uit.uitzicht op het landings punt En hier komt iemand naar benedenIMG_0377.JPG bijgestaan door Ben (boven in de toren) en NielsIMG_0376.JPG Hier wachten nog een paar kinderen, nu toevallig een paar orcas op hun beurt.IMG_0381.JPG Al met al was het in Wijk bij Duurstede vooral een geslaagde gezellige dag die niemand van ons kan afpakken.
Naast onze eigen aktiviteiten bij het kasteel hebben we ook nog mee geholpen bij het beveiligen van de route van de Wijkse Singelloop, waar veel mensen aan mee deden. Je kon er lopen op een afstand van 2,2 5 en 10 kilometer. Hier de start van de 5 kilometer waar wij toevallig het verkeer moesten regelen.Start 5 kilometer